Rešenja rasvete

Sijalice – vrste, boje svetlosti i potrošnja

Led sijalice

Postoji nekoliko opcija sijalica koje se mogu koristiti kod kuće. Svaki tip ima prednosti kao i mane. Određeni tipovi sijalica rade bolje od drugih u različitim aplikacijama. Saznajte više o vrstama koje su na raspolaganju da biste utvrdili koji tip sijalice da koristite.

Vrste sijalica

Inkadesenten (obične) sijalice daju svetlost kada struja do visoke temperature zagreje tanku (volframovu) žicu do usijanja, koja zatim počne da emituje svetlost. Vrlo je osetljiva na mehanička oštećenja, nit joj je zaštićena od oksidacije vakumom i staklom oko nje. Takva sijalica ima kratak vek trajanja i troši puno više energije u odnosu na druge.

Fluorescentna (štedljiva) sijalica odaje svetlost tako što se elektroni na živi pobuđuju i zrače ultra-ljubičastom svetlošću.  UV svetlost se pretvara u vidljivu svetlost dok prolazi kroz fluorescentni premaz unutar sijalice. Troše manje električne energije od običnih sijalica, imaju duži vek trajanja i skuplje su.

Led sijalica (svetlosne diode) nakon promene stanja elektrona unutar led provodnika diode, pretvara električnu struju u svetlost. Ako želite efikasnu rasvetu led osvetljenje je pravi izbor jer je ekonomičan zbog svoje niske potrošnje i ima dug vek trajanja, tako da se startno ulaganje isplati kao dugoročna investicija. Za razliku od fluorescentnih lampi ne sadrzi živu, što povećava njenu bezbednost. LED sijalice u sebi ne sadrže štetne materijale i znatno se manje zagrevaju.

Dug životni vek i visoka efikasnost predstavljaju osnovne prednosti LED sijalica u odnosu na ostale vrste sijalica starije generacije. Kada je poredimo sa klasičnom sijalicom, LED sijalica ima daleko manju potrošnju električne energije za istu količinu proizvedene svetlosti, a uz to traje bar 20 puta duže.

Bez obzira što su u startu nešto skuplje, LED sijalice su zbog ovih svojih osobina dugoročno mnogo isplativije u odnosu na druge, zastarele vrste rasvete.

Boja svetlosti

Toplo belo osvetljenje je sa nižom temperaturom i daje topao ton žućkaste svetlosti. Preporučujemo primenu u spavaćoj sobi i lampama za čitanje, jer će nas umereno osvetljenje opustiti i pripremiti za miran san.

Neutralno belo osvetljenje je kao dnevna svetlost, te se preporučuje u trpezariji, dnevnom boravku, kupatilu.

Hladno belo osvetljenje je sa visokom temperaturom i emituje plavkast odsjaj. Preporučena je primena u kuhinji za radnim prostorom, kancelarijama i ostalim prostorijama u kojima je velika potreba za jakim osvetljenjem zbog kog ćemo biti fokusiraniji i budniji.

Boja svetlosti

Led sijalice osim navedenih nijansi takođe mogu da imaju i druge boje kao što su crvena,žuta, zelena,plava i druge. Najčešće se primenjuju za svetleće reklama. Boje svetlosti birate u zavisnosti od  ličnih potreba i namene prostorije.

Potrošnja

Za merenje svetlosti koju emituje izvor koristi se lumen (lm), bilo da je LED, fluorescentna, halogena ili standardna sijalica. Ovo je poznato i kao „osvetljenje” ili „svetlosni izlaz”. Primera radi, standardna sijalica od 100 vati proizvede oko 1.500 – 1.700 lumena.

Vat (W) ne predstavlja meru za osvetljenost već je to mera koliko struje sijalica utroši kako bi proizvela određenu količinu svetlosti. Svaki tip svetlosnog izvora, LED, fluorescentni, halogeni ili standardna sijalica ima drugačiji odnos lumena i vati. Prema tome, lumeni se koriste za određivanje potrebne svetlosti za određeni prostor. Dakle, ako sijalica od 100 vati proizvodi 1.500 lumena, a LED od 10 vati radi isto, 10-vatna LED sijalica je po učinku ekvivalentna 100-vatnoj klasičnoj sijalici

Potrosnja energije

Iz priložene tabele se može videti da je led rasveta najekonomičniji tip rasvete. Variranje podataka je moguće u zavisnosti od proizvođača, tipa led diode i jačine svetlosti koju sijalica daje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *